zondag 24 mei 2009

#9: mijn visie op Web 2.0

Een belangrijk voordeel van Web 2.0 is, dat je geen afdeling ICT of Systeembeheer meer nodig hebt om op je werk te kunnen "spelen". Je hoeft niets meer te downloaden, maar kunt toch gebruik maken van de Web 2.0-toepassingen. Moest je in het verleden nog alles aanvragen (met het risico dat je aanvraag afgewezen werd), dat is nu verleden tijd. Je kunt meteen aan de slag: dat bespaart tijd, maar werkt bovenal stimulerend!

Dat nu iedereen informatie op het web kan zetten, hoeft geen nadeel te zijn. Kijk naar Wikipedia! Gevolg is wel dat we nu meer dan ooit informatievaardig moeten zijn. Voor de bibliotheekwereld ligt daar een belangrijke taak: mediawijsheid is een hot item.

Bloggen vind ik geweldig leuk! En dat een blog een prima informatiemiddel kan zijn, bewijst The Generator Blog, waar je o.a. image-generators kunt vinden. Het tijdperk van alleen maar platte tekst is volgens mij voorbij: beelden zeggen nu eenmaal vaak meer dan woorden en het mag (of moet?) allemaal wat leuker tegenwoordig.

De feed van dit blog heb ik uiteraard aan mijn Netvibes-pagina toegevoegd, want in deze informatiemaatschappij gaat het allemaal zo snel... Wil je op de hoogte blijven, dan moet je wel leren om te filteren om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Kortom: tot nu toe heb ik met dingen gespeeld die niet alleen leuk maar ook nuttig kunnen zijn. Wij moeten onze manier van communiceren aanpassen. Dat vergt een digitale omschakeling, maar door te blijven spelen gaat dat ons lukken!

5 opmerkingen:

 1. Volgens mij heeft die omschakeling bij jou al plaatsgevonden! Misschien vind je deze toepassing leuk om mee te spelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is idd een leuke toepassing! Meteen maar gebookmarked ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je eerste voordeel verklaart de populariteit van deze webtoepassingen: iedereen kan nu publiceren!
  En inderdaad, de bibliotheek heeft er daardoor die belangrijke taak bij gekregen, al valt en staat die taak met onze eigen mediawijsheid. Toch?

  Maar met jou zit dat wel goed. Jij hebt allang ontdekt dat het aangename met het nuttige te verenigen is. Bovendien levert slim gebruik maken van de mogelijkheden ook weer tijdwinst op (en dus... meer speeltijd;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even een vraag van een nieuwsgierige deelneemster
  van 23 dingen, hoe maak je de slideshow van de poes en laptop???

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat gaat heel simpel via http://www.crazyprofile.com/Slide_Show/Slideshow.asp
  Kies bij step 2 (customize) voor 3D spin. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen