vrijdag 7 augustus 2009

#21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Ik ben een echt "lijstjes-mens", altijd al geweest. Misschien ben ik daarom wel in het bibliotheekvak terecht gekomen, om met catalogi te werken. Want: een catalogus is een lijstje. En nu kun je binnen bibliotheekcatalogi weer je eigen lijstjes maken...

Met My Discoveries had ik al eerder gewerkt. Best handig, maar lang niet zo handig als WorldCat . Wat een mogelijkheden! Zo kun je bij WorldCat bijvoorbeeld, in tegenstelling tot bij My Discoveries, je lijstjes ook afdrukken en exporteren.

Ik heb bij WorldCat twee lijstjes aangemaakt:

Spiderlibrarian's favorites.
Een openbare lijst natuurlijk.
WorldCat is gebruikersvriendelijk: het was niet moeilijk om een bookmark te maken. Ik heb daarvoor Twitter gebruikt, maar er zijn legio mogelijkheden, zoals Blogger en Netvibes.

Voor alle mogelijke onderwerpen kun je een lijstje maken, maar ik vond deze wel nuttig:

Uitgeleend.
Ik leen namelijk nogal eens wat van mijn eigen collectie uit aan familie en vrienden om dat vervolgens te vergeten. Ik heb me al meerdere malen voorgenomen om dat eens ergens te noteren, maar het kwam er nooit van. Nu dus wel!
Bij Tags heb ik de naam van de lener ingevuld zodat ik weet wie wat heeft. Ik heb er een besloten lijst van gemaakt, maar in feite hoeft dat natuurlijk niet.Het moge duidelijk zijn dat ik als lijstjesmaker erg enthousiast ben over #21. Ik vind het ook handig om te zien wat mensen met dezelfde interesses lezen. Dat brengt mij, en dus ook de bibliotheekgebruiker, op ideeën.
Het hart van de collectie, de catalogus, klopt bij WorldCat als nooit tevoren...

6 opmerkingen:

 1. Een échte bibliothecaris dus! En ik ben het helemaal met je eens dat Worldcat de klant veel meer te bieden heeft dan MD (op dit moment). Ik ben wel benieuwd trouwens wat klanten ervan vinden? Heb jij enig idee, Marja?

  Dat van die lijstjes van je uitgeleende boeken vind ik 'n handige tip;-)

  BTW: ik ben zeer benieuwd waar jij mee hebt zitten spelen. Ik krijg de melding: URL Not Found...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ M@rlies: de slideshow had ik gemaakt met Crazyprofile. Die staat inmiddels op de blacklist van Google, omdat deze slechte software zou verspreiden. Dus even een alternatief gezocht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Worldcat wordt door onze klanten nog niet erg goed gevonden denk ik.
  Heb je dit artikel van Edwin Mijnsbergen al eens gelezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Marja: hebben wij WorldCat dan zo goed "verstopt" dat klanten deze niet kunnen vinden? Of... (nog meer) werk aan de winkel voor onze ambassadeurs?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Marlies & Marja: worldcat staat met een widget op de homepage van onze site, dus niet echt verstopt (hoewel wel ver naar beneden). Maar waar het wel aan heeft ontbroken en ontbreekt,denk ik, is een goede uitleg en promotie. Misschien moeten we daar samen eens naar kijken?

  BeantwoordenVerwijderen